Spel på trav

Både i Sverige och i övriga världen är hästsport stort. Traditionellt sett så har travsporten varit störst av hästsporterna här i Sverige. Men galoppsporten har också ökat i popularitet under de senaste åren.


Travsport har funnits länge. De första organiserade travtävlingarna hölls redan under 1800-talet i USA och Frankrike. Sverige var snabbt att följa efter och är nu ett av de ledande länderna inom travsporten. I trav så tävlar ett antal ekipage mot varandra. Ett ekipage består av en häst samt en kusk som kör hästen. Kusken sitter i en liten tvåhjulig vagn som kallas sulky. Hästarna springer på en oval bana, en travbana. De ska använda gångarten trav, men några galoppsteg är tillåtet, så länge det inte sker i samband med upploppet. Det är oftast varmblod och kallblodiga hästar som tävlar inom travsporten, men de tävlar inte mot varandra utan varje ras tävlar för sig. Det finns många travbanor att välja ibland, från Boden i norr till Malmö i söder. Den första travbanan invigdes 1907 och fick namnet Jägersro. Idag finns det 33 travbanor i Sverige. En stor del av travsporten finansieras med hjälp av ATG-spel. ATG (Aktieförbundet Trav & Galopp) är det företag som har haft monopol på vadhållningen inom travsporten ända sedan de första travtävlingarna arrangerades i Sverige. I och med att en ny era började tack vare Internet och möjligheten till Internetspel så tappade ATG sitt monopol, men de är fortfarande det största spelbolaget när det gäller travspel.

Hästarna springer på travbanor. Banorna är i 1000 meter långa, men loppens längd varierar. Den vanligaste loppdistansen är 2140 meter, vilket innebär att hästarna springer lite drygt två varv runt banan. Ungefär de sista två hundra metrarna kallas för upploppet, och det där då som hästarna ger järnet för att vara den som kommer i mål först. Det finns en hel del prestige och vinstpengar i travsporten, så det är viktigt att vinna.

Om du vill spela på trav så kan du välja mellan att spela hos ATG på nätet eller göra det på plats hos ett spelombud. Du kan även spela direkt på den aktuella travbanan om du vill se ett lopp live. Flera av loppen direktsänds i tv, eller så visas ett sammandrag av loppet på nyhetssändningarna. Det är lika enkelt att spela på nätet som att spela hos ett spelombud. Spelet går ut på att du ska gissa vilken häst som ska vinna. Du kan spela på en häst per lopp, eller på flera hästar per lopp för en större chans att vinna. Det finns många sorters spelformer. På onsdagar går V64. Där är det totalt sex lopp där du ska hitta vinnaren. Du kan vinna på fyra, fem eller sex rätt och det brukar ligga runt 10 miljoner i vinstpotten. På lördagar går det största travspelet, V75. Då handlar det om sju lopp och du vinner på fem, sex eller sju rätt. En vinnare kan få upp till 20 miljoner kronor och när det är Jackpot (de veckor då det inte var någon utdelning på sju rätt föregående vecka, så vinstpotten har gått vidare till denna vecka) då kan du ha chans på upp till 50 miljoner kronor. De dagar då det inte är V64 eller V75 så spelas istället V65. Ett annat populärt spel som går varje dag är Dagens Dubbel, där det handlar om att pricka in vinnaren i två lopp. Det lägsta du måste satsa är fem kronor, men du kan satsa nästan hur mycket som helst och även spela olika system.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*