Pokerns historia: intressanta fakta

Historiker har ännu inte kommit överens om exakt hur poker uppstod. Spelet är så intressant och enkelt att knappast en enda person kunde komma på det. Troligen är det en blandning av flera spel, som har fått ett modernt utseende efter många förenklingar och ändringar. Om vi utgår från den nuvarande tiden kan spelet säkert kallas det mest populära: turneringar och mästerskap hålls, där vinnarna får miljontals dollar. Sändningar visas på tv och pokerstjärnor är kända över hela världen. I den här artikeln ska vi försöka ta reda på hur poker Sverige uppstod, samt nämna intressanta fakta och fall.

Ett märkligt spel med ett alternativt sätt att vinna

Poker tillhör kategorin av de spel där man kan vinna på två sätt: genom att samla den största kombinationen och bevisa det när man öppnar korten, eller genom att tvinga motståndaren att lägga sina kort. Det är därför bluff är så vanligt i poker: det vill säga att du genom ditt utseende eller dina handlingar kan visa att du har en stark kombination utan att ha något på handen. Det visar sig att detta inte bara är en speedy spel för beräkning och tur, utan också ett psykologiskt spel där du måste förstå människor, lägga märke till subtiliteterna i deras beteende. Det är därför man tror att poker har sitt ursprung i de spel där man kan lura sina rivaler.

Ursprunget till namnet

Ett spel som poker uppmärksammades för första gången på XVI-talet i Tyskland, och enligt en version kom namnet från ordet XVI och enligt en version kom namnet från ordet, och enligt en version kom namnet från ordet, och enligt en version kom namnet från ordet ”pochen”, som kan översättas med ”knacka”. Man tror att de brukade spela med tunga kort, som ljudligt sänktes ner på bordet och visade sin kombination. Troligen gjordes det på känslor, som i dominobrickor. Intressant nog förekom spelet inte i högsamhället, utan i hamnpubar, där sjömännen prövade sin lycka med pengar som de tjänat till sjöss.

När började vi spela poker

I Spanien och Italien kunde man hitta ett spel som kallades ”primero”, det fanns även i Frankrike ”la prime”, vi kan säga att det var den första stamfadern till modern poker. Naturligtvis var reglerna annorlunda, men kärnan var densamma. Tre kort delades ut och det fanns bara tre kombinationer:

  • två av samma sort;
  • tre likadana;
  • tre kort i samma färg.

Insatserna uttalades eller registrerades, beräkningen utfördes efter varje con. Det är omöjligt att kalla en sådan variant för mycket underhållande, men det är bara utifrån, eftersom det inte är så lätt att samla dessa kombinationer som det verkar. Spelets största fördel var att reglerna kunde förklaras på 1 minut, många gillade denna enkelhet.

Fransk poker

I början av XVIII-talet dök en engelsk analog upp, som kallades ”brag”, tysk ”pochspiel”, samt fransk ”poque”. Om vi vänder oss till ordets klang är det uppenbart att det var fransmännen som låg närmast det moderna namnet. Av denna anledning kallar Paris med rätta sitt land för födelseplatsen för detta underbara spel. Då fick spelarna 5 kort vardera, och det var möjligt att vinna utan showdown. Successivt började man gå från en kortlek med 36 kort till en kortlek med 52 kort. Det har blivit svårare att sätta ihop en kombination, men processen har också blivit mer intressant.

Poker i Amerika

Intressant nog var det fransmännen som förde poker till Amerika, där detta spel senare blev ett nationellt kortspel. Det var i mitten av 1800-talet, då reglerna liknade de nuvarande. Det var i USA som spelet fick sin största popularitet, och därifrån har det redan spridit sig till europeiska länder. Det vill säga, enligt mångas missuppfattning är Amerika pokerns födelseplats, men detta är långt ifrån fallet. Ingen förbjuder amerikaner att räkna fel, men historiskt sett importerades spelet ändå från Eurasien.

Att spela i Storbritannien

År 1869 introducerade en officer med rang av överste, Jacob Schenck, ett nytt spel vid drottning Victorias hov i Storbritannien. Han gav societeten en bok med alla pokerregler. Det visade sig att det finns många små regler och förtydliganden som talades muntligt, men som inte deklarerades. Drottningen blev mycket intresserad av det nya spelet och snart spelades poker för pengar i alla rika hus i Storbritannien.

Texas holdem

Texas Hold’em dök upp på XX-talet och är nu den mest populära riktningen. Det är mycket enkelt: två kort delas ut till händerna, de kallas pocketkort. Tre kort läggs ut på bordet, de kallas flopp, efter en budrunda läggs ytterligare ett kort ut, tur, bud igen. Det femte kortet läggs ut sist och kallas river. Därefter byter spelarna för sista gången. Den som har nått slutet öppnar korten. Du kan göra en fold, det vill säga lägga korten så att du inte betalar för andra spelares insatser.

Slutsatser till artikeln

Det finns många intressanta fakta i pokerns historia, och några av dem nämndes i den här artikeln. Statistik visar att pokerns popularitet inte har minskat. Det finns färre offline-turneringar, men det finns fler online-evenemang. Samtidigt har kurserna ökat, och proffsen tjänar mer och mer på internet. Nybörjare kan spela i ett virtuellt kasino mot en dealer i live-läge, när du kan följa alla dealerns handlingar och kontrollera processen. Det kan finnas flera spelare vid bordet samtidigt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*